JAÇ A LA PALLA

El Jaç a la Palla és una iniciativa nascuda l’any 2002 per incorporar nous repertoris culturals a La Guàrdia Pilosa. El primer cap de setmana d’agost, amb l’excusa de celebrar el final de la collita i amb la col·laboració de pagesos de la zona muntem un festival que té lloc en un escenari de palla.

Tot i que als inicis la programació del festival procurava portar grups de jazz o propers al jazz, darrerament el festival amplia el ventall d’estils musicals apostant també per grups que fan propostes d’una música més independent, on les arrels i les estètiques poden ser molt variades. Amb la desena edició, l’any 2012, justament recollint aquest canvi en la programació, el festival canvia el nom de Jazz a la Palla a l’actual Jaç a la Palla.

Al llarg dels anys han passat per els escenaris de palla de La Guàrdia Pilosa una gran quantitat de músics i grups que es poden consultar a les pàgines de les diferents edicions. A partir de l’edició del 2021, s’incorpora l’humor a la programació amb actuacions de monologuistes de stand up.

El Jaç a la Palla també acull una biennal de land art, el Nous Pallers, que té lloc als camps contigus al poble i que reuneix artistes amb propostes constructives amb una visita guiada i comentada per qui les ha fet: tàndems d’artistes i pagesos.